Lindegrachtconcerten 2017

dinsdag 8 aug | 20:30 - 22:00

Elke zomer komen muziekliefhebbers uit de hele regio genieten van klassieke muziek aan één van de meest schilderachtige grachtjes van de Alkmaarse binnenstad. Ook dit jaar zijn er weer vier Lindegrachtconcerten, elk met een programmering die zeer de moeite waard is. De Lindegrachtconcerten beginnen om 20.30 u. De entree is gratis (behalve in het vip-gebied aan de kant van het Gulden Vlies). Neem voor een zitplaats een eigen (klap)stoeltje mee, of kom met een bootje! Steeds wordt één dag voor het concert besloten of het concert op grond van de weersverwachting moet worden verplaatst naar de Grote Kerk. Hou voor het laatste nieuws de website www.lindegrachtconcert.nl in de gaten.

25 juli 2017
Voor de trouwe Lindegrachtconcertbezoekers is Thomas Beijer een bekende. In 2008 trad hij er al op als winnaar van de young pianist foundation van dat jaar. Drie jaar later rondde hij zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam summa cum laude af. Naast de bekende “klassieke” werken voor piano, laat hij steeds meer zijn liefde voor Spaanse componisten doorklinken, zoals Albéniz, Granádos en de Falla. Eric Vaarzon Morel had zijn hart al lang aan Spaanse muziek verpand. Hij reisde, jong als hij was, af naar Spanje, om de essentie van het spelen van flamencomuziek bij de bron op te pikken. Daarna maakte hij deel uit van de groep Cuadro Flamenco om vervolgens zijn eigen band “Chanela” op te richten. Inmiddels is hij ook docent aan het Amsterdams Conservatorium.

In de afgelopen periode traden Thomas en Eric samen op door heel Nederland, het thema was een ontmoeting van de dichter Garcia Lorca en de componist de Falla in de tuinen van Granada. Vanavond krijgt u ook, tussen de muziek door, af en toe een gedicht te horen. De muziek bestaat uit composities van Albéniz (delen uit de suite Iberia), Granados (de Goyescas) de Falla, maar ook uit composities van de Thomas Beijer en Eric Vaarzon Morel zélf. Wellicht heeft u hen al zien optreden in Podium Witteman, maar “live” op een zomeravond, klinkt het nog “zuidelijker!”

8 augustus 2017
8 augustus kunt u naar het Matangi Quartet, bestaande uit Daniel Torrico Menacho op viool, Arno van der Vuurst op cello, Maria-Paula Majoor op viool en Karsten Kleijer op altviool. Zij spelen o.a. Sir Karl Jenkins (1944) – String Quartet no 2, Joaquin Turina (1882-1949) – Serenata en Felix Mendelssohn (1809-1843) – Opus 13, deel 3.

Na de pauze treden Nora Fisher en Marnix Dorrestein-Hush op. De liederen die zij brengen zijn ‘gestripte’ versies van liederen die ooit gecomponeerd werden door, o.a., de Britse componisten John Dowland (1563-1626) en Henry Purcell (1659-1695) en de in Lombardije geboren componist Claudio Monteverdi (1567-1643). Gestript, omdat de liederen volgens Nora en Marnix, eenmaal ontdaan van de tierlantijnen waarmee ze volgens de mode van de tijd van hun ontstaan ‘opgesmukt’ zijn, recht overeind blijven. De basis is tijdloos en ontroerend, ook in onze tijd.

15 augustus 2017
Vandaag kunt u luisteren naar het Ebonit Saxophone Quartet, bestaande uit Simone Müller op sopraansaxofoon, Dineke Nauta op altsaxofoon, Johannes Pfeuffer op tenorsaxofoon en Paulina Marta Kulesza op baritonsaxofoon. Zij spelen o.a. Geert Schoonbeek de Vlaming (1965) –  Molpe (Syrène Variaties),  Jean Sibelius (1865-1957) – Strijkkwartet ‘Voces intimae’ op.56, III. Adagio di molto, Maurice Ravel (1875-1937) – Le Tombeau de Couperin.